Tjingeling Torsdag! Igår fick Tyra vara med syrran och Tilja några timmar då jag & min sambo skulle på en kurs/ utbildning. Det var en temakväll som hette födande och föräldrar mellan kl.15.30-19.30 på Borlänge sjukhus.

Jag gick inte på några utbildningar när jag var gravid med Tyra men i efterhand hade jag verkligen önskat att jag gjort det. Jag var inte alls förberedd på vare sig förlossning, hur jobbig tiden efter kan vara eller amning.

Min inställning var då Hur svårt kan det va? Det föds ju barn varje dag liksom. Jag fick faktiskt en chock över hur fruktansvärt det var. Att föda alltså. Nu är det såklart olika upplevelse för alla men för mig var det det absolut värsta jag har varit med om.

Klart det är bra att ha en inställning om att saker ska gå bra. Absolut, det vill jag fortfarande och att tänka positivt! Men jag är superglad att vi var med på kursen igår, vi båda tyckte den var jättebra. Även om jag har min erfarenhet med mig från att redan ha fött ett barn så lärde jag mig massor.

Föda Barn

Bland annat gick de igenom hur en normal/ vanlig förlossning går till och vad som kan hända när de inte blir som man tänkt. Vi fick även se en förlossningsfilm.

Min förlossning med Tyra var väldigt lång och väldigt jobbig. Jag fick aldrig några krystvärkar utan ”vanliga värkar” hela vägen och tillslut blev hon utdragen med sugklocka. Hon föddes även med ansiktet ”uppåt” och det bästa är om barnet föds med ansiktet ”nedåt”. Förhoppningsvis kommer den här förlossningen bli bättre.

Det var även massa bra tips kring amning och hur man kan tänka där. Jag ville verkligen amma Tyra när hon var bebis. Jag kämpade på med såriga och blodiga bröstvårtor. Kommer ihåg att de gjorde riktigt ont ett tag men jag var himla envis och ville att det skulle funka så jag fortsatte. De gick tillslut i alla fall bra och jag ammade Tyra länge, hon var 15 månader när jag slutade helt.

Jag tyckte om att amma och jag vill absolut amma även den här bebisen så jag kommer göra allt jag kan för att det ska gå.

Igår gick även en kvinna igenom förändringen som uppstår i en relation när två blir tre. Även hur relationen förändras när man blir förälder. Det är ju svårt att föreställa sig innan hur livet kommer att bli, men som det mesta så tror jag att det blir lättare om man kommunicerar. Det är såklart inte lätt alla gånger men om båda två gör sitt bästa och att man pratar med varandra om allt så blir det enklare.

Sen gick dom även igenom tiden efter förlossningen. Jag vet att många jag pratat med som fått barn säger samma sak. Det är inte så många som berättar om hur tufft det kan vara när man kommer hem. Dels så kan man ju som tjej ha väldigt ont efteråt. Det kan vara svårt att gå på toa, man kanske blöder väldigt mycket, kissar på sig när man nyser och sådana saker.

Det kan ju även vara lite svårt att veta hur man ska göra med sitt lilla nyfödda barn. Även mycket känslor! Det kan ju ta lite tid innan man lärt känna sitt barn. Det kan ju ta ett tag innan man har rutiner och så. Ja, det var i alla fall en väldans bra kurs det där :-)

Nu ska vi snart äta en så himla god kycklingrätt med saffran som M gjort. Den har stått tre timmar i ugnen och gottat sig ordentligt.
Ha en fin kväll!

Kram Malin