Kladdkaka utan vitt socker, gluten och mjölk.

Tjingeling!

Sista dagen utan socker. Idag är det ju sista Februari och även sista dagen på den här månadens utmaning. Har kört utan vitt socker och det har gått hur bra som helst. Enda gången jag blev väldigt sugen var när jag och M åkte till Göteborg och vi stannande och köpte kaffe. M tog en brownie till kaffet som såg galet god ut, det var den också sa han haha.. Men annars så har det inte varit några problem.

Igår var syrran, Tilja och min bror Victor här, jag bjöd på en kladdkaka med glasyr på som blev supergod.
Här kommer receptet.

  • 3 ägg
  • 1/2 dl kokosolja
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 msk kakao
  • 10 färska dadlar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa himalayasalt
  • En bit hackad mörk choklad om man vill

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 175°
  • Kör alla ingredienser i en matberedare, började att mixa de urkärnade dadlarna, kokosflingorna och de torra ingredienserna. Jag smorde sen formen med kokosolja.
  • Smält kokosfettet och häll i marberedaren tillsammans med äggen. Mixa till en jämn smet. Rör sen i den hackade chokladen. (Jag tog inte i choklad för jag hade ingen utan socker hemma)
  • Grädda i ca 1o minuter. När den svalnat, ställ in i kylen en stund innan servering.
  • Pudra över med kokosflingor och servera. (Vi tog även vispad grädde till)

Till glasyren

  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk mandelsmör (Jag tog jordnötssmör för vi hade bara det hemma)
  • 1 msk honung
  • 2 msk kakao

Blanda ingredienserna till glasyren medan kakan är i ugnen. Blanda genom att smälta ingrediensena i en kastrull på låg värme. Ställ sedan in i frysen i 15 minuter och sedan ytterligare 15 min i kylen för att mjukna lite. Är den fortfarande för mjuk och rinnig så kyl en stund till. Är den för fast så värm på svag svag effekt i micron i 10-15 sekunder. Vi har ingen micro så jag blandade i lite varmt vatten och rörde runt, det gick superbra.

Tur det finns en bit kvar som vi kan ta idag ;-)

Hm, undra vad det blir för utmaning i Mars. Med start i morgon med andra ord. Ska fundera lite…

Kram Malin